Kognitiv atferdsterapi
Tankenes makt
Når vi opplever en vanskelig periode, mye stress eller store belastninger over tid hender det at vi skaper oss nye strategier for å håndtere dette på best mulig måte. Ofte kan dette være nyttige strategier som gjør at vi faktisk håndterer hverdagen bedre, mens andre ganger fungerer de ikke like godt. Det er ikke unormalt å «kjøre seg fast» i uhensiktsmessige strategier, tankefeller eller mønstre.
Årsaken til at vi ofte kjører oss fast i slike mønstre eller tankefeller er fordi hjernen vår er opptatt av automatisering og energisparing. For at vi ikke skal bruke veldig mye mental energi gjør vi veldig mye på autopilot. Noen ganger blir autopiloten innstilt feil og det er da vi kjører oss fast. Da kan vi bli veldig bevisst alle våre negative automatiske tanker. Som navnet tilsier er dette tanker som kommer automatisk og som kan påvirke oss i stor grad. Eksempler på negative automatiske tanker er; jeg er ikke bra nok, ingen liker meg, jeg klarer ingenting. Slike tanker kan påvirke både våre følelser, atferd og strategier i stor grad – helt automatisk uten at vi bevisst legger merke til det.
I kognitiv terapi er vi opptatt av å sette fokus på uhensiktsmessige strategier, atferd, følelser og automatiske tanker. Gjennom bevisstgjøring legger vi grunnlaget for å skape positive endringer. En viktig del av dette innebærer å legge tilrette for atferdsmessige endringer. Mange opplever kognitiv atferdsterapi som en praktisk og jordnær måte å arbeide med utfordringer på, hvor målet er at en skal sitte igjen med mer kunnskap og verktøy.