Søk
  • Håkon Tenden

God erfaring med EMDRPsykolog Håkon Tenden sier den moderne behandlingsmetoden ofte får ubehaget ned veldig raskt.

 

Ifølge psykolog Håkon Tenden kan traumer komme av mange ting. I noen tilfeller er det snakk om enkeltepisoder hvor man var redd og fryktet for livet sitt, mens i andre tilfeller kan man ha blitt forferdet av en overveldende opplevelse. Traumene kan også ha oppstått over tid, for eksempel som følge av en tøff barndom. 


Uansett årsak, har Tenden gjentatte ganger selv sett gode resultater av behandlingsmetoden Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).
– Det er ingen tvil om at denne behandlingsmetoden har svært god effekt med tanke på både bearbeiding av traumatiske hendelser, fastlåste følelser og reaksjoner, sier Blad. 

Metoden går ut på at pasienten følger med på en lyslist mens man fokuserer på årsaken til traumet. 


– Kort fortalt kan man si at man skal holde øynene på et lys som beveger seg fra side til side. Øyebevegelsene som da oppstår setter i gang en prosess i hjernen, og mange har sammenlignet dette med de bevegelsene øynene har under REM-søvn, forklarer Blad. 

– Mens man sitter og ser på lyset, begynner hjernen å prosessere og tanker oppstår.  


 

Helt ufarlig 

Blad, som har traumer som ett av sine spesialfelt, har brukt metoden på en rekke pasienter. Han understreker at det på ingen måte er alternativt, men evidensbasert.  
– Dette har vært en kjent behandlingsmetode i USA siden 1995, mens i Norge har den blitt brukt av en rekke private psykologer fra rundt 2005. Nå ser det også ut til at dette snart blir implementert i det offentlige, sier Tenden, som i tillegg til jobben i psykologifellesskapet i Lilleeng Helsepark også er ansatt ved Distriktspsykiatrisk senter (DPS) i Moss.


Ifølge Tenden kan metoden i utgangspunktet brukes til å behandle alle former for traumer. 

– Som med veldig mye annet er det riktignok kortere vei til bedring jo tidligere man får påbegynt behandlingen, forklarer han. 


Kort ventetid


Tenden legger ikke skjul på at han mener mange venter for lenge før de får hjelp. 


– Det er nok ulike årsaker til dette, men en del har nok hørt om lange ventelister og tar seg derfor ikke bryet med å bestille en time. Lang ventetid gjelder riktignok stort sett det offentlige. Her hos oss i psykologfellesskapet, og hos mange andre private aktører, kan man ofte få time omtrent på dagen, sier psykologen, som i tillegg til traumer også tilbyr parterapi og behandling av både utbrenthet, depresjon og angst. 


Til dem som kvier seg for å bestille en time hos psykolog, har han følgende oppfordring: – Ikke nøl med å ta kontakt. Vi er her for å hjelpe, avslutter han.Saken ble opprinnelig publisert på Lilleeng Helsepark, og på avisen Høyda.Merk at den opprinnelige saker bruker etternavnet "Blad" i teksten, da dette var mitt etternavn på tiden artikkelen ble skrevet. Jeg har nylig endret etternavn grunnet ekteskap.

19 visninger

Psykologfellesskapet Lilleeng

Lilleengveien 8

1523 Moss

Mail: hakon@psykolog-tenden.no

Tel: 94 10 32 89

  • Black Facebook Icon

Man - Fre: 16.00 - 21.00

​​Lørdag: Etter avtale

​Søndag: Etter avtale

© 2020 av Psykolog Håkon Tenden